January 4, 2021

Tips voor het creëren van de ideale thuiswerkplek

By Eric Addo

Sinds de uitbraak van het coronavirus is thuiswerken geen onbekend terrein meer. Veel mensen moeten nu van huis uit werken en mogen niet naar kantoor.

Thuis goed kunnen concentreren is niet makkelijk als je geen goede werkplek hebt. Daarom is het van belang om deze plek zelf te creëren. Met deze eenvoudige tips is thuiswerken voor iedereen goed te doen.

1. Zorg voor een goede plek in huis
De ideale plek om thuis te werken is in een afgezonderde ruimte, waar niet veel mensen binnenkomen en kunnen storen. Probeer ruimtes zoals de keuken dus te vermijden. Zorg er ook voor dat de kamer voldoende licht en dieptezicht heeft. Zet je bureau bij voorkeur haaks op een raam, waardoor je ver naar buiten kunt kijken, maar niet direct in het licht hoeft te kijken. Hierdoor heb je niet alleen kort zicht naar je beeldscherm en de muur, maar ook wat verder weg.

2. Een goede houding is essentieel
Los van de plek waar je werkt, is de werkhouding ook heel belangrijk. Wanneer je vanaf een laptop werkt, is de kans groot dat je een slechte voorovergebogen houding aanneemt. Een oplossing hiervoor is een laptophouder of het plaatsen van een extra scherm. Hierdoor forceer je jezelf om rechtop te zitten en voorkom je nekklachten. Zorg dat je een comfortabele stoel hebt en dat de thuiswerk tafel waaraan je werkt de juiste hoogte heeft. Met een los toetsenbord en een muis, maak je jouw goede werkhouding compleet.

3. Creëer rust om je heen
Een goede plek en goede houding zijn belangrijk voor ergonomische aspecten van het thuiswerken. Maar een opgeruimde kamer is net zo belangrijk. Als er nog was ligt of andere troep, geeft dat de kans om afgeleid te worden. Zorg ervoor dat je in een rustige kamer zit, zonder teveel poespas. Gebruik opbergdozen voor de ergste rommel, maar denk ook eens aan het wegwerken van kabels door de ruimte. Heb je wel eens van draadloos tv-kijken gehoord? Daarbij is er geen coax kabel aanwezig, wat zorgt voor een opgeruimde en rustige omgeving.

4. Zet planten om je heen
Op je werkplek breng je doorgaans de meeste tijd door. Zorg dat de ruimte, naast opgeruimd en rustig, ook gezellig en sfeervol is. Planten zijn hiervoor een goede oplossing. Ze zuiveren lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Naast dat het er leuk uitziet, zijn ze dus ook nuttig! Plaats voldoende planten en ga gezond aan het werk.

5. Blijf genoeg bewegen
Als je gefocust aan het werk bent, vergeet je snel om af en toe eens te bewegen. Voor je het weet zit je uren achter elkaar achter je computer. Beweging is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Een korte beweeg pauze, zorgt voor een effectievere werkdag. Geef dus meer prioriteit aan beweging. Ga eens een rondje lopen als je met iemand belt, of maak een tripje naar de supermarkt voor een lekkere lunch of een kop koffie.